Każdy dorosły wie, jak trudno przekonać dziecko do zjedzenia czegokolwiek pożywnego, a zwłaszcza mięsa. Wierzcie jednak, że przepyszne, chrupiące i kojarzące się z ulubionym przez dzieci McDonald’s nuggetsy z indyka zje prawie każdy maluch!
Każdy dorosły wie, jak trudno przekonać dziecko do zjedzenia czegokolwiek pożywnego, a zwłaszcza mięsa. Wierzcie jednak, że przepyszne, chrupiące i kojarzące się z ulubionym przez dzieci McDonald’s nuggetsy z indyka zje prawie każdy maluch!
Prosty przepis na nuggetsy z indyka
- Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
- Ilość porcji: 2-3
- Typ potrawy: obiad
Składniki:
- średnia pierś z indyka około 400 g (sprawdzi się także pierś z kurczaka)
- 3 szklanki tradycyjnych płatków kukurydzianych bez dodatków
- 3/4 szklanki mleka krowiego
- 1 duże jajko
- 6 łyżek stołowych mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka oczyszczamy, opłukujemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra i dół lub termoobieg).
- Przygotowujemy podkład pod panierkę: do naczynia wbijamy jajko, wlewamy mleko, dodajemy mąkę oraz przyprawy: paprykę, sól, pieprz. Całość mieszamy.
- Przygotowujemy suchą panierkę: płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i rozbijamy wałkiem (można zmiksować w blenderze).
- Pokrojone kawałki filetu z indyka zanurzamy najpierw w podkładzie pod panierkę, a następnie w płatkach kukurydzianych.
- Delikatnie widelcem wyjmujemy mięso obtoczone panierką z dwóch stron i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Nuggetsy z indyka najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Danie podajemy z frytkami (można je upiec na tej samej blasze, co mięso) i z surówką Colesław. Smacznego!
Nuggetsy z indyka z frytkami
Któż od czasu do czasu nie marzy o niezdrowym, ale jednak pysznym jedzeniu typu fast food? A co jeśli możemy przygotować pyszną wersję tego jedzenia w swoim domu, ze znanych i pełnowartościowych składników? Oto przepis na złociste, chrupiące nuggetsy z indyka!
- Trudność przygotowania potrawy: łatwe
- Ilość porcji: 2-3
- Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 500 g filetu z indyka
- 2 jaja
- kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki stołowe mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub pół na pół z wędzoną)
- chilli do smaku
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej do obtoczenia mięsa
- 2 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
- Filet z indyka oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, myjemy i kroimy w paski.
- Przygotowujemy ciasto do mięsa: do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Indyka marynujemy i jeśli mamy czas odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy olej.
- Delikatnie wyjmujemy mięso z marynaty i obtaczamy w mące (1 szklanka mąki pełnoziarnistej).
- Kawałki indyka wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na złocisty kolor.
- Usmażone mięso wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Nuggetsy z indyka podajemy z tradycyjnymi frytkami lub z batata oraz surówką. Smacznego!
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |