Proste przepisy na nuggetsy z indyka

Proste przepisy na nuggetsy z indyka

Artykuł miesiąca artykuły

Każdy dorosły wie, jak trudno przekonać dziecko do zjedzenia czegokolwiek pożywnego, a zwłaszcza mięsa. Wierzcie jednak, że przepyszne, chrupiące i kojarzące się z ulubionym przez dzieci McDonald’s nuggetsy z indyka zje prawie każdy maluch!

Każdy dorosły wie, jak trudno przekonać dziecko do zjedzenia czegokolwiek pożywnego, a zwłaszcza mięsa. Wierzcie jednak, że przepyszne, chrupiące i kojarzące się z ulubionym przez dzieci McDonald’s nuggetsy z indyka zje prawie każdy maluch!

Prosty przepis na nuggetsy z indyka

  • Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
  • Ilość porcji: 2-3
  • Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • średnia pierś z indyka około 400 g (sprawdzi się także pierś z kurczaka)
  • 3 szklanki tradycyjnych płatków kukurydzianych bez dodatków
  • 3/4 szklanki mleka krowiego
  • 1 duże jajko
  • 6 łyżek stołowych mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka oczyszczamy, opłukujemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra i dół lub termoobieg).
  3. Przygotowujemy podkład pod panierkę: do naczynia wbijamy jajko, wlewamy mleko, dodajemy mąkę oraz przyprawy: paprykę, sól, pieprz. Całość mieszamy.
  4. Przygotowujemy suchą panierkę: płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i rozbijamy wałkiem (można zmiksować w blenderze).
  5. Pokrojone kawałki filetu z indyka zanurzamy najpierw w podkładzie pod panierkę, a następnie w płatkach kukurydzianych.
  6. Delikatnie widelcem wyjmujemy mięso obtoczone panierką z dwóch stron i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  7. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Nuggetsy z indyka najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Danie podajemy z frytkami (można je upiec na tej samej blasze, co mięso) i z surówką Colesław. Smacznego!

Nuggetsy z indyka z frytkami

Któż od czasu do czasu nie marzy o niezdrowym, ale jednak pysznym jedzeniu typu fast food? A co jeśli możemy przygotować pyszną wersję tego jedzenia w swoim domu, ze znanych i pełnowartościowych składników? Oto przepis na złociste, chrupiące nuggetsy z indyka!

  • Trudność przygotowania potrawy: łatwe
  • Ilość porcji: 2-3
  • Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka
  • 2 jaja
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki stołowe mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub pół na pół z wędzoną)
  • chilli do smaku
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej do obtoczenia mięsa
  • 2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Filet z indyka oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, myjemy i kroimy w paski.
  2. Przygotowujemy ciasto do mięsa: do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  3. Indyka marynujemy i jeśli mamy czas odstawiamy na godzinę do lodówki.
  4. Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy olej.
  5. Delikatnie wyjmujemy mięso z marynaty i obtaczamy w mące (1 szklanka mąki pełnoziarnistej).
  6. Kawałki indyka wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na złocisty kolor.
  7. Usmażone mięso wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Nuggetsy z indyka podajemy z tradycyjnymi frytkami lub z batata oraz surówką. Smacznego!

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o